Close

Coronavirus, strašiak aj príležitosť

Plné médiá a sociálne siete, zabezpečené konšpiračné správy, jedni veštia apokalypsu, druhí hovoria o chrípke, to je reakcia sveta na rozšírenie vírusov s označením COVID-19V.

Nie, nechceme pridávať do éteru ďalší zbytočný komunikačný balast, takže stručné zhrnutie, čo sa deje a čo sa môže diať s investičným svetom a ako na to reagovať ako bežný investor.

Minulosť

Trhy sú z dlhodobého pohľadu racionálne, z krátkodobého iracionálne. Teraz sa to opäť potvrdzuje.

Na nejakú dobu sa zdalo, že trhy sú do značnej miery voči koronavírusu imúnné. Omyl. Vo chvíli, keď sa ukázalo, že sa vírus nedá v Číne uzamknúť, nálada sa zmenila. Neistota je teraz všade, medzi obyvateľstvom a na trhoch. A trhy padajú.

Prítomnosť

V tejto chvíli nevie nikto s istotou predvídať, aký bude ďalší priebeh. Všetko, sa bude odvíjať od toho, ako si spoločnosť dokáže s likvidáciou ochorenia poradiť. Ale jedno je jasné, že ľudia si s týmto vírusom poradia. Zjednodušene povedané, vírus je nebezpečný a je treba proti nemu bojovať, ale ľudstvo si v minulosti poradilo s vírusmi, ktoré boli nákazlivejšie aj rádovo smrteľnejšie.

Budúcnosť

Teraz je už zrejmé, že vírus bude mať väčšie dopady, než si dokážeme predstaviť. Ale asi inde, než by väčšina hľadala. Samotný koronavírus nie je výrazný ekonomický problém, ak sa pozeráme optikou čísel. Zamestnanosť je vysoká a zostáva nemenná. Továrne vyrábajú a služby fungujú. Áno, určite budú tohtoročné reportované zisky firiem nízke. A celkom určite to niektoré firmy odnesú. Štáty vyberú nižšie dane a budú sa snažiť diery zalepiť. Skutočný problém by však nastal až vtedy, ak by sa panika rozšírila a došlo by k dlhšiemu povinnému zatváranie škôl, firiem, obchodných centier.

Coronavirus nám v priamom prenose ukazuje, ako je celý svet previazaný a ako spoliehanie sa na dlhé dodávateľské reťazce nemusí byť to najlepšie riešenie. Na stole je úplne reálny scenár, že to čo nedokázal americký prezident dvoma rokmi obchodnej vojny s Čínou zvládne nedovarený netopier za tri mesiace. (Mimochodom, mimo hľadáčiky bežných novinárov je otvorená roztržka medzi krajinami združujúca sa v OPEC a Ruskom. A tá môže spôsobiť ďaleko väčšie problémy.).

Reakcie investora

Predávať, držať, nakupovať? Na to nie je jednoduchá odpoveď. Ale môžete si povedať, ako premýšľať.

Predávať? Na to je neskoro. Trhy spadli. Predať teraz znamená realizovať stratu. Ak držíte kvalitné aktíva, ony sa za určitú dobu spamätajú. Pokiaľ je váš cieľ, na ktorý ste prostriedky plánovali, ďaleko, je súčasný prepad irelevantný, podobných prepadov bolo a bude. Pokiaľ je blízko, je na mieste zvažovať, či neviete ciele splniť iným spôsobom. Napríklad aj pôžičkou, sadzby na úveroch pôjdu dole. A je lepšie zaplatiť na úrokoch 3% ročne, než predať aktíva so stratou 10% – 15%. Ešte raz, ak držíte kvalitné aktíva, ony vyrastú.

Držať? Držať!

Nakupovať? To záleží na tom, či aktíva vytvárate priebežne, alebo uvažujete o jednorazovom nákupe. To, čo nikto z nás nemá, je krištáľová guľa. A to, čo nevieme je, či trhy ešte budú klesať. Pokojne môžu.

Takže ak chcete nakúpiť jednorázovo, zatiaľ by som to nerobil. Je pekné, že trhy klesli o 10%-15%, ale ony môžu klesnú aj o ďalších 20%. A po poklese 20% je potreba vyrásť o 25%, aby ste sa vrátili na pôvodnú hodnotu. Je lepšie prísť o časť ziskov z neskorého nástupu pri raste trhu, než zvyšovať podiel majetku v poklese.

Pokiaľ nakupujete pravidelne, tak určite neprestávajte. A naopak by som zvažoval, či na najbližšie obdobie nezvýšiť, treba zdvojnásobiť, vklady. Ak si to môžete dovoliť. A aj tak sa môžete zachovať na jednorazovom vklade, než ho zainvestovať naraz, rozdeliť ho na 6 častí a tie v mesačných periódach vkladať.

Nathanovi Rothschildovi sa prisudzuje výrok: „Nakupujte, keď v uliciach tečie krv, aj keď je vaša vlastná.“  Mala to byť reakcia na obrovský prepad cien po Napoleonovej porážke pri Waterloo.

Je na každom, ako sa v rôznych situáciách zachová, či s chladnou hlavou zváži situáciu a rozhoduje sa na základe faktov alebo reaguje emocionálne.
A áno, baron Rotschild sa pôvodne domnieval, že Napoleon zvíťazí. Nestalo sa, počasie bolo proti nemu. Napriek tomu barón závratne zbohatol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *